General Knowledge Multiple Choice Questions PDF Download

7 mins read

1. What is the first programming language?
(1) Pearl
(2) Fortran
(3) Visual Basic
(4) C
Ans: (2)

2. Who invented the barometer?
(1) Evangelista toricelli
(2) Charles Xavier Thomas
(3) Edward Taylor
(4) Gustav Tauschek
Ans: (1)

3. Which is the largest organ in humans?
(1) skin
(2) large intestine
(3) small intestine
(4) liver
Ans: (1)

5. Amoeba belongs to _____ species.
(1) Protozoa
(2) Enelida
(3) Porifera
(4) Platyhelminthes
Ans: (1)

6. Which of the following is white the phosphorus?
(1) P1
(2) P6
(3) P4
(4) P5
Ans: (3)

8. Kanchenjunga National Park is in _____.
(1) Maharashtra
(2) Odisha
(3) Rajasthan
(4) Sikkim
Ans: (4)

9. Karma dance is related to which state?
(1) West Bengal
(2) Sikkim
(3) Madhya Pradesh
(4) Uttar Pradesh
Ans: (3)

13. The evidence suggests that the existence of life on Earth is close to ……….
(1) 3.5 million years
(2) 35 billion years
(3) 35 million years
(4) 3.5 billion years
Ans: (4)

14. Hollywood is located in ______.
(1) New Jersey
(2) Florida
(3) London
(4) California
Ans: (4)

15. Which is the longest national highway of India?
(1) NH-4
(2) NH-44
(3) NH-10
(4) NH-5
Ans: (2)

16. Which of the following is not a dwarf planet?
(1) Mars
(2) Makemake
(3) Pluto
(4) Eris
Ans: (1)

17. In the year 1526, the Battle of Panipat was fought between Babur and ______.
(1) Rana Sanga
(2) Muhammad bin Tughluq
(3) Hemu
(4) Ibrahim Lodi
Ans: (4)

18. When was the Indian Navy Colonel passed?
(1) 1927
(2) 1937
(3) 1947
(4) 1957
Ans: (1)

19. Pulitzer Prize for the year ______. Was established in
(1) 1762
(2) 1883
(3) 1917
(4) 1965
Ans: (3)

22. What is the age of retirement of Prime Minister of India?
(1) 60 years
(2) 70 years
(3) 80 years
(4) No limit
Ans: (4)

23. If a National Emergency is declared, it is necessary to obtain the approval of Parliament every ______.
(1) 6 months
(2) 1 year
(3) 2 years
(4) 3 years
Ans: (1)

24. Ajit Bajaj is associated with which sport?
(1) Badminton
(2) adventure games
(3) cricket
(4) hockey
Ans: (2)

25. Who is the author of the book ‘Million Mutiny’s Now’?
(1) Aurobindo Ghosh
(2) K.P. s. Gill
(3) Neerad Chaudhary
(4) VS Naipaul
Ans: (4)

1. Which one of the following is not an operating system?
(1) Windows Vista
(2) Lynx
(3) Microsoft Office
(4) Apple’s Mac OS
Ans: (3)

2. Venn diagram ………. Was invented by.
(1) Lucian Vidi
(2) John Wayne
(3) Theophilus van Canel
(4) Louise Uri
Ans: (2)

3. How many bones are there in the human body?
(1) 206
(2) 103
(3) 309
(4) 412
Ans: (1)

4. Scientific name of Emblica officinalis is:
(1) Peepal
(2) Mango
(3) Amla
(4) Drumstick
Ans: (3)

5. Under which species do sponges belong?
(1) protozoa
(2) anilida
(3) Porifera
(4) Neideria
Ans: (3)

6. Which of the following is the main reason for the depletion of the ozone layer?
(1) nitrous oxide
(2) hydrogen dioxide
(3) Chlorofluorocarbons
(4) carbon monoxide
Ans: (3)

8. The famous temple located in Ranakpur is a…. ..The temple.
(1) Shiva
(2) Jain
(3) Krishna
(4) Rama
Ans: (2)

11. Who presents the financial budget in the Indian Parliament?
(1) Governor of Reserve Bank of India
(2) Budget Minister
(3) Finance Minister
(4) Finance Secretary
Ans: (3)

12. Which gas contributes most to the greenhouse effect?
(1) water vapor
(2) ozone
(3) oxygen
(4) nitrogen
Ans: (1)

13. Corbett National Park was established to protect which animal?
(1) Bengal tigers
(2) Snow Leopard (Snow Leopard)
(3) Asiatic lion
(4) A horny rhinoceros
Ans: (1)

14. Subramanya Bharathi was a famous ……….
(1) boxer
(2) swimmer
(3) Poet
(4) Painter
Ans: (3)

16. Name the longest river in India.
(1) Brahmaputra
(2) Ganga
(3) Godavari
(4) Krishna
Ans: (2)

17. Quit India movement was started by Mahatma Gandhi in the year …….
(1) 1885
(2) 1942
(3) 1947
(4) 1939
Ans: (2)

18. Which freedom fighter first addressed Mahatma Gandhi as “Father of the Nation”?
(1) Jawaharlal Nehru
(2) Subhash Chandra Bose
(3) Sarojini Naidu
(4) Chandrashekhar Azad
Ans: (2)

19. Name the first Indian person to win the Nobel Prize in Physics.
(1) CK Naidu
(2) Ranganath Mishra
(3) Amartya Sen
(4) C.V. Raman
Ans: (4)

21. What is the rate of change of speed?
(1) area
(2) pressure
(3) force
(4) velocity
Ans: (3)

23. What is the monthly salary of the President of India?
(1) Rs. 3,50,000
(2) Rs. 1,00,000
(3) Rs 75,000
(4) Rs 50,000
Ans: (1)

24. Sheetal Mahajan is associated with which sport?
(1) Sky Diving
(2) Shooting
(3) Discus throw
(4) Cricket
Ans: (1)

25. Who is the author of the book ‘A Suitable Boy’?
(1) Vikram Seth
(2) Arun Ri
(3) Amrita Pritam
(4) Mahasweta Devi
Ans: (1)

1. Whose tagline is “du no evil”?
(1) Yahoo
(2) Bing
(3) Google
(4) Start Page
Ans: (3)

2. Who invented the electric chair?
(1) Alfred Poe. Southwick
(2) Isaac Singer
(3) Murasaki Shikubu
(4) Hanoka sishu
Ans: (1)

3. Which of the following disease is called meningitis?
(1) flies
(2) mosquito
(3) virus
(4) cockroach
Ans: (2)

4. Mangroves are trees that contain:
(1) transformed roots
(2) metamorphic stem
(3) Respiratory roots
(4) Respiratory stem
Ans: (3)

5. Rodentia sciurus is the scientific name of
(1) Rat
(2) Platypus
(3) Squirrel
(4) Beaver
Ans: (3)

7. Who discovered nitrogen?
(1) Faraday
(2) Heijnberg
(3) Hook
(4) Rutherford
Ans: (4)

8. The world famous Konark Sun Temple of Odisha was built by
(1) Krishnadeva Raya
(2) Ashoka
(3) Chandragupta
(4) Narasimhadeva
Ans: (4)

9. The Nepali language is mainly spoken in which state?
(1) Karnataka
(2) Rajasthan
(3) Sikkim
(4) Andhra Pradesh
Ans: (3)

12. A device used to detect and measure all types of radiation (alpha, beta and gamma).
(1) Geyser Counter
(2) polarimeter
(3) calorimeter
(4) radiometer
Ans: (1)

13. Hematite is an ore / mineral of _____.
(1) zinc
(2) iron
(3) lead
(4) manganese
Ans: (2)

14. Who was the main actor in the Hollywood movie “Top Gun”?
(1) Harrison Ford
(2) Tom Cruise
(3) Mel Gibson
(4) Nicholas Cage
Ans: (2)

15. The study of the universe is known as _____.
(1) Cosmology
(2) Astrology
(3) Seismology
(4) Limnology
Ans: (1)

16. The shortest day in the Northern Hemisphere is:
(1) 22 November
(2) 22 December
(3) 22 March
(4) 22 June
Ans: (2)

17. Adolf Hitler, a _______ politician was responsible for the murder of millions of Jews.
(1) German
(2) French
(3) Austrian
(4) British
Ans: (1)

18. Prithviraj Chauhan married _______, she was the daughter of his enemy Jayachand Gahadwal.
(1) Krishnavati
(2) East
(3) Samyukta
(4) Saumyavati
Ans: (3)

20. If a ball is thrown up, which of the following does not change?
(1) acceleration
(2) speed
(3) potential energy
(4) distance
Ans: (1)

22. What is the maximum number of members in Rajya Sabha?
(1) 150
(2) 200
(3) 250
(4) 300
Ans: (3)

23. What does the circle in our national flag represent?
(1) speed
(2) truth
(3) development
(4) future
Ans: (2)

24. K. Srikanth has won the Arjuna Award for which sport in India?
(1) Badminton
(2) Billiards
(3) Boxing
(4) Chess
Ans: (1)

25. Who is the author of the book “A Life Less Ordinary: A Memoir”?
(1) Salman Rushdie
(2) Arundhati Roy
(3) Baby Halladar
(4) Rohinton Mistry
Ans: (3)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indus Valley Civilization Notes Hindi , Details, Quiz, Download PDF no1 Notes

Latest from Blog